Aan dit zinnetje, heb ik altijd al een bloedhekel gehad. Maar, het wordt nog erger. Nu kun je rustig na een paar maanden weer eens poolshoogte nemen, zonder dat dit gevolgen heeft. In 2018, kan dat wel eens compleet anders zijn.

(New) Business

Laat ik 1 ding vooropstellen, als ik dit doe, dan heb ik het gevoel dat er business is te halen, of om wat voor reden dan ook ik mijn werk als sales niet goed (genoeg) heb gedaan. Daarnaast hebben sommige mensen meer tijd nodig, dus als ik het gevoel heb dat we van wederzijdse betekenis kunnen zijn, dan bel ik in sommige gevallen, na zo’n 4 a 5 maanden terug om te kijken hoe de situatie er dan is. Een van de redenen om dit te doen, is dat de meesten al tijdens het gesprek, niet meer weten met wie ze aan de lijn zitten. Ik haal hier regelmatig New Business uit. Aan de andere kant als iemand me vraagt om echt niet meer te bellen, of te mailen, dan doe ik dat ook niet meer.

Privacywet 2018

In de nieuwe privacywet 2018 worden alle EU-burgers beter beschermd, of beter gezegd, hun privacy wordt beter gewaarborgd. Dat houdt in dat dit ook voor hun zakelijke gegevens geldt. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat jij en ik dus niet meer zomaar op de mobiele en/of zakelijke nummers van onze contactpersonen mogen bellen, of mailen. We mogen dat alleen nog doen, als we toestemming hebben van onze contactpersonen. Dus het geval wat ik boven genoemd heb, gaat in 2018 niet meer op. Omdat jij geen toestemming hebt.

Toestemming

Als je toestemming hebt, dan moet je dit kunne aantonen. Je dient dus een mail, of briefje te hebben van je contactpersoon waarin hij/zij aangeeft dat het akkoord is dat je hem/haar benadert, per mail en/of telefoon. Je kunt ook een gesproken toestemming hebben, maar die dient dan wel terug te luisteren te zijn. Je zou bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om de toestemming van je contactpersoon op te nemen en op te slaan in jullie CRM.

Aangifte

Heb je geen toestemming, dan kan je contactpersoon je aangeven bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die zullen jou vragen of jij kunt aantonen dat je toestemming hebt, heb je die, dan is er weinig aan de hand, maar je relatie met je contactpersoon verpest. Heb je geen toestemming, dan is niet allen de relatie met je contactpersoon verpest, maar ook je bankrekening, omdat je dan een boet krijgt van minimaal 20K.

Geen toestemming: don’t call

Heb je geen aantoonbare toestemming, loop dan geen risico. Benader contactpersonen via de receptie, of het info mailadres, en vraag toestemming aan je contactpersoon. Ik kan je in ieder geval zeggen, dat ik niemand meer zal benaderen na 2018, zonder toestemming.